onsdag 22 april 2015

Förkylningar - hur "tänkte" evolutionen där?

Förkylning är nog en av de mest irriterande saker man an få när man är löpare. Ni vet själv hur det känns. Man vill inget annat än att ge sig ut och avverka sina mil. Det kryper i hela kroppen och det pirrar i benen. Efter några dagar blir det nästan outhärdligt, det börjar göra ont lite här och var, ryggen blir stel, musklerna och lederna i benen blir sega, man blir lätt irriterad och livet suget bokstavligen.

Det är när detta sker som det är lätt att skita i allt och bara ge sig ändå. Hur farligt kan det vara liksom? Nja, det KAN vara rätt farligt faktiskt. Och jag vill redan nu säga det. Har du ont i halsen eller har feber så är det stillavarande som gäller. Ja, jag är ledsen, men du ska vara stilla. Jag ger dig inte ens ett val. Var still! Men en liten långsam promenad? Nej. Absolut inte. Var still. Har du lite hosta eller en tilltäppt näsa kan jag gå med på att du ger dig ut, men håll pulsen nere och inga längre turer.

Jaha. Vad är då allt det här med feber, snuva, hosta och huvudvärken? Varför får vi det egentligen? Sjukt onödigt ju.

Jo, förkylningar orsakas av virus. Den vanligaste typen heter rhinovirus och är en liten elak sak. Av dessa finns det sedan en uppsjö olika typer som reagerar på olika sätt. När dessa uslingar kommer in i kroppen slår kroppens immunförsvar till direkt och det ska vi vara glada för, annars hade vår art inte blivit långlivade. För att immunförsvaret ska kunna göra ett effektivt arbeta behövs resurser och det kommer att tas från något annat, som t.ex. din önskan om att träna. En har inte så mycket att säga till om här, utan immunförsvaret har vetorätt och kommer helt urskiljningslöst ta de resurser som behövs för att bekämpa den inre fienden (eller yttre fienden? Eller yttre, som kommit in? Eller inre, som kommer utifrån?).

Känner du igen dig?

Feber, vad ska det vara bra till? Jo, detta är en av de fina sakerna med evolutionen och så kallade ”arms race”. Vad vill ett virus? Jo, det vill föröka sig och sprida sig. Schysst, hur gör vi det? Jo, värden (alltså du och jag) har ju en viss miljö i kroppen. De virus som är bäst anpassade för den miljön är också de som kommer föröka sig mest. De är helt enkelt anpassade för en kroppstemperatur på 37 grader. Vad är då bästa sättet att störa dessa uslingar? Jo, höja temperaturen. Feber är alltså kroppens sätt att förändra miljön i kroppen, vilket gör att virusen inte kan föröka sig. MEN, det en höjd kroppstemperatur hjälper också kroppen att mobilisera sin arme av vita blodkroppar (det är dessa som tar död på främlingar i vår kropp som kallas sjukdomar i dagligt tal). När kroppens spejare har identifierat inkräktarna är det dags att producera soldater, fler vita blodkroppar. Detta sker bäst om temperaturen höjs lite.

Snuva och hosta då? Jo, när kroppen har identifierat inkräktarna mobiliseras hela försvaret, alla cylindrar på en gång. Febern är en sak. En annan sak är att produktionen av slem ökar. Om du tänker efter, hur får vi in viruset i kroppen från första början? Precis. Genom näsan eller munnen. Detta är en av anledningarna till att våra näsor börjar rinna. När geggan i näsan förs ut ur kroppen är detta för att rensa luftvägarna från bakterier och virus som sitter och myser. Av samma anledning nyser och hostar man. Man måste få ut inkräktarna och det görs genom att de fångas i en sörja som kroppen producerar och sedan för ur. Hostan uppstår ofta när slem irriterar i luftstrupen och triggar hostreflexen för att lungorna ska hållas fria från vätska (ungefär som när du sätter energidrycken i fel hals på fjärde depån när du börjar bli trött och slarvig). Det är också detta som kan göra att du får ont i halsen. Slemmet innehåller en massa bakterier och virus som kan skapa inflammationer i halsen.
Nysningarna då? De är störiga. Ja, de har ungefär samma funktion som hostan och snuvan. Att få ut uslingarna som tagit sig in. Det luriga med nyningarna (och hostan för den delen) är att detta också är ett sätt för förkylningsvirusen att sprida sig. Tänka sig att evolutionen har sett till att det blivit så. Egentligen inte konstigt. Vilka virus är det som kommer fortleva? Ju, de som lyckas fortplanta sig och sprida sig vidare. Det är därför det är så oerhört viktigt att man håller för munnen när man nyser och hostar. Och gärna inte med höger hand. Tänk själv

*host**host*

”Nämen hallå! Här har du högernäven som jag nyss hostade ut några miljoner uslingar i som bara väntar på att sabba din träningsvecka”.

Nu är ju immunförsvaret och kroppen tokigt mycket mer komplexa, men kortfattat kan man säga att det är så här det funkar. Det finns också många undantag och specialfall. Det finns ju virus och bakterier som är otroligt aggressiva, som tar död på sin värd. För dem gäller det att sprida sig innan värden dör. Vad ska de med en döing till som ligger still och inte kan gå runt bland andra värdar och nysa på dem? Det finns också de virus och bakterier som vi inte ens märker av. Vi har så sjukt mycket smygande inkräktare i oss så man blir lite skakis när man tänker på det. Eller, ska vi kanske se dem som turister, för vissa av dem bidrar också till fina saker.

Så, för att avsluta ett inlägg fullt med slem, sjukdomar och annat äckelskap, om du vill bli av med förkylningen lite snabbare, ta det då lugnt, låt kroppen sköta sitt och hjälp till lite genom att vila, dricka mycket vatten och håll dig varm (jo, man kan absolut ta febernedsättande. Det kan t.o.m. vara en fördel).


Själv fick jag en go förkylning dagen efter Ekotrail. Kanske inte så konstigt att det gick tungt. Av den återstår nu mest en stopp näsa, så ikväll blir det fyra väldigt långsamma kilometer på plan mark. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar