Sedan förra
året när jag började träna inför Markusloppet har jag testat lite olika saker
att äta under tiden jag springer. För mig funkar inte geler, det är alldeles
för sött och sliskigt. Dessutom är geler och sportdryck galet dyrt.
Jag har
testat lite olika saker på långpassen; Runekakor, barnmat, vingummi, ägg,
ostmackor, äpple, morot och nu kör jag lite på nötcreme. Jag klarar som sagt
inte av om det är för sött, vilket gör att Runekakan går bort och nötcremen
funkar precis i början på löpningen och när sötsuget sätter in. Oftast är jag
sugen på riktig mat och inte helt sällan bröd, så ostmacka brukar funka.
Jag tänkte
testa vidare och hittade ett intressant recept i en brittisk receptbok för
vegetarianer (Frenkiel D. & Vindahl L., The Green Kitchen). Hampaproteinbars. Råa och bra ingredienser och inget fancy pancy
som är omöjligt att hitta i Sverige. En välsorterad matbutik har alla
ingredienser. Jag har ännu inte hunnit testa dessa under någon långtur, men
räknar med att göra det snart. En del ingredienser är ganska dyra (jag har i
och för sig inte letat runt så mycket), men priset lär hamna långt under
färdiga powerbars som man hittar i handeln. Receptet (som är fritt översatt till svenska) är enkelt och ser ut så
här:
Hampaproteinbars
Torrmix:
160 g pumpafrö
100 g riven
kokos
80 g hampafrö
50 g
hempaproteinpulver (eller mer hampafrö, vilket jag har)
Våtmix:
20 dadlar
90 ml
kokosolja
30 g
kakaopulver
1 tsk
vaniljextrakt
40 g
havregryn
2 tsk
vallmofrö
Blanda allt
i torrmixen i en matberedare/mixer och kör. Blanda inte för mycket för man vill
ha lite struktur på det. Häll över till en skål.
Blanda alla
ingredienser i våtmixenm i matberedaren/mixern (om inte mixern är stark nog för
dadlarna kan man mosa dem först med en gaffel. Denna röra ska köras lite längre
så det blir en puré.
Häll
våtmixen i torrmixen, lägg i havregrynen och vallmofröna och blanda riktigt
ordentligt. Här fick jag hälla i en matsked vatten för att få det att hänga
ihop bättre.
Häll överallt
i en form på c:a 18 x 28 cm där du lagt bakplåtspapper i. Jämna ut och tryck
till ordentligt. Sätt in i kylen och låt stå i 30 minuter.
Ta ut formen
och dela i bitar efter behag. Jag fick 14 bitar a 2 x 9 cm (jag tänker dela
dessa på mitten för att ha med ut på löptur).
Enligt
receptboken ska de hålla c:a en vecka i kylen.
Smeten uttryckt i formen |
Lagom bitar, men får delas på två eller tre när de ska med ut på tur. |
De blev
riktigt goda, nu återstår bara att se hur de är att ha med sig. Annars är det
ju alltid ett bra snack till förmiddags- eller eftermiddagsfikan. Eller kanske
rent av en lunch.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar