fredag 16 augusti 2013

Barfotaskor

När jag började springa barfota körde jag fyra månader helt utan skor, men i januari 2012 blev det lite för kallt och jag fick låna ett par Fivefingers KSO av Kristofer (som också var den som bad mig kasta mina traditionella löparskor). Jag testade dem ett par veckor och blev förtjust. Jag köpte så mina första barfotaskor, ett par Fivefingers Komodo Sport. Jag sprang med dessa ett tag, men tyckte greppet var för dåligt när jag sprang i skogen och några veckor senare införskaffade jag ett par Merrell Sonic Glove.
Dessa skor var med mig under hela uppbyggnadsfasen och tillsammans har vi avverkat många mil. I Juni i år gav de dock Fivefinger-skorna upp och i Juli gav Merrell-skorna upp. Båda med rejäla hål i sulor (Merrell) och textil (Fivefinger). De fick sin sista vila.

Mina Merrell Sonic glove har gjort sitt.
Mina Fivefinger Komodo har gjort sitt.

Nya skor skulle införskaffas och med lite mer kunskap och erfarenhet i bagaget begav jag mig till Fotkultur i Malmö. På plats fick jag testa ett par Vivobarefoot Stealth. Vilken sko! Mjuk, följsam och med en sensabilitet som slog allt annat jag provat. Mycket närmre barfotakänslan kan man nog inte komma samtidigt som man skyddar foten. Detta är en ren asfaltsko och något grepp förväntar jag mig inte i terrängen. Dock har Vivobarefoot gjort en trailsko i samma utförande, Vivobarefoot Breatho. För mig kommer det med stor sannolikhet bli framåt vintern när traillöpning börjar ordentligt för mig. Dock ska min nya Stealh-sko testas ordentligt först.
Mina nya Vivobarefoot Stealth. Testade tre gånger än så länge med riktigt bra resultat.Vad springer du med för skor?

4 kommentarer:

 1. När det är torrt och relativt varmt springer jag med mina Merrell, när det är vått och/eller kallt använder jag ett par Vivobarefoot. Nöjd med båda två.

  SvaraRadera
 2. Är det verkligen bra att springa utan skor? Jag tycker inte det känns skonsamt, men det kanske är en vanesak?
  /feminintinitiativ.blogg.se

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentar Sara.

  Poängen är egentligen inte att vara barfota utan att springa med en teknik som våra kroppar är anpassade för. Genom att springa barfota eller med minimalistiska skor får kroppen, genom foten, maximal sensorisk feedback från underlaget och kan anpassa steget därefter. Det handlar egentligen om att ta kortare och fler steg med en isättning på främre foten och inte hälen. Isättningen ska också ske under kroppen och inte framför. Detta gör att man minskar belastningen på kroppen och framför allt på knä och rygg.

  Det är en vanesak, men mycket en träningssak. 80% av alla löpare som springer med en traditionell löparteknik har skador varje år. Denna risk halveras genom barfotalöpning, enligt studier från Harvard.

  Bor du i Malmötrakten hjälper jag dig gärna om du vill testa. Jag kommer anordna gruppträning och individuell träning inom kort.

  SvaraRadera
 4. Tack för informationen! Har sett fler och fler använda sig av de här barfotaskorna i löparskorna och konfunderats lite över dem, men inte lagt någon vidare tid på att ta reda på mer.
  Det låter ju väldigt riktigt, kanske något jag provar.

  Jag bor i Göteborg, men tack så hemskt mycket för erbjudandet!

  SvaraRadera